Kontinuerlig tilbakemelding fra ungdommer har vært sentralt i DigiUng helt fra starten. - For at vi skal kunne lage gode løsninger så er vi avhengige av å snakke med ungdom, sier Bård Olesen, programleder for DigiUng.
Et ungdomspanel ble derfor etablert allerede i 2020, den gang med totalt 12 ungdommer. Seks av dem var utnevnt fra Barneombudet, og seks av dem var utnevnt fra Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU). Etter hvert har en del av ungdommene «vokst ut» av panelet, så DigiUng gjennomførte nylig en ny rekrutteringsrunde.
- Vi ble overrasket over hvor stor pågangen var. Svært mange ungdommer ønsket å delta, og det synes vi er svært hyggelig, sier Adélie Dorseuil, prosjektleder for Søk, chat og e-læring.
Ungdomspanelet i dag består av vel 30 ungdommer, i alderen 13 til 20 år. Det er omtrent like mange gutter og jenter, og de er bosatt i Oslo, Bergen og Bodø.
- Ungdommene får betalt for jobben de gjør, og vi synes det er en fint å kunne bidra med arbeid til ungdom. Dette er en erfaring som er nyttig for dem, både ved at de får lære ulike metoder, lære seg å ta ordet og dele sine meninger. Ikke minst blir de kjent med andre ungdommer fra andre steder i landet – samt fagpersoner, forteller Dorseuil.
Alle prosjekter i DigiUng baserer seg på brukerinnsikt fra starten av prosjektet.
Samtidig er det også viktig å snakke med ungdommer underveis i prosjektet. – Vi ser at det er hensiktsmessig å snakke med de samme ungdommene over litt tid, slik at de er aktivt involvert og får en progresjon i arbeidet. Det tar dessuten litt tid å sette seg inn i arbeidet som gjøres, og se utviklingen – så det er svært fordelaktig at ungdommene er med på litt lengre sikt, sier prosjektlederen.
Normalt sett er ungdommene involverte i alt fra workshops og brukertesting til filminnspilling. Programmet planlegger for tiden en større workshop hvor ungdommene etter sommeren får møtes fysisk.
DigiUng forsøker å svare ut et behov, og lager ikke løsninger vi tror ungdom ønsker. Ledelsen i programmet er ellers opptatte av at ungdommene skal ha forskjellige bakgrunner – og gjør sitt beste for å ha en mangfoldig gruppe. Fordi det er vanskelig å gjøre slike grupper representative så baserer vi analysene på undersøkelser i tillegg til brukertester.
- Dersom det er andre som ønsker å benytte seg av DIGI Ungdomspanel så er det fullt mulig. Andre har hatt god nytte av å bruke ungdommene til ulike tester før, så vi er åpne for å samarbeide her. Ikke minst synes ungdommene det er morsomt å bli spurt, avslutter Dorseuil.