Denne høsten har både en ny handlingsplan og en NOU fra Skjermbrukutvalget blitt presentert. DigiUng har bidratt med innspill begge steder og er fremhevet som en sentral samarbeidspartner.
I tillegg har regjeringen også foreslått å vurdere aldersgrensen for sosiale medier, barns forbrukervern i digitale medier er ute på høring og en ny rapport om har gitt mer kunnskap om barn og ungdoms fritidsvaner.
Handlingsplan for trygg digital oppvekst
Under lanseringen av handlingsplanen fremhevet Medietilsynet, som har ledet arbeidet, at tidligere tiltak ofte har vært individbaserte og overlatt til barn og foreldre. Nå ønsker man tiltak på systemnivå. Handlingsplanen er et resultat av samarbeid mellom syv etater og representanter fra ti barne- og ungdomsorganisasjoner har vært med i arbeidet.
Regjeringen har foreslått å bevilge syv millioner kroner i neste års budsjett for å styrke arbeidet med å beskytte barn og unge på digitale plattformer. Regjeringen vil også legge frem en helhetlig stortingsmelding om trygg digital oppvekst.
Hovedområder i handlingsplanen
Digital kompetanse
Forebygging av internettrelaterte overgrep, skadelig innhold og bruk
Barns person- og forbrukervern
Forskning, koordinering og spredning av kunnskap om digital oppvekst
Planen peker på fire hovedutfordringer
Barn er i for stor grad overlatt til seg selv på nettet
Barnas person- og forbrukervern trues
Dagens regelverk beskytter ikke barns rettigheter godt nok i digitale tjenester
Foreldre og voksne som jobber med barn vet for lite om deres digitale liv
Skjermbrukutvalget
I sin endelige rapport anbefaler Skjermbrukutvalget balansert skjermbruk. De fremhever at elever bør ha trykte lærebøker i tillegg til digitale verktøy på skolen, og at de bør beskyttes mot skadelig innhold. Utvalget har hatt som mandat å gi mer kunnskap om hvordan barn og unges skjermbruk i barnehage, skole og fritid påvirker helse, livskvalitet, læring og oppvekst.
Utvalget kommer med en rekke råd om skjermbruk til barn og unge og til de voksne rundt dem. De gir også anbefalinger til myndighetene og leverandører av digitale plattformer, og mener blant annet at det ikke er nødvendig med en nasjonal aldersgrense for bruk av sosiale medier.
Støtter DigiUng-samarbeidet
Utvalget mener at det ikke finnes tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for å sette faste tidsbegrensninger for skjermbruk som skal gjelde alle. Myndighetene bør ha samstemte råd om barn og unges skjermbruk, rettet mot ulike grupper. Utvalget støtter arbeidet i DigiUng-samarbeidet og regjeringens satsing på ung.no.